
 

 
 

 
 

Dispensing of Naloxone by Pharmacists and Pharmacy 
Interns without a Prescription 

Updated 3/30/2022 
 
Section 4729.44 of the Ohio Revised Code and rules 4729:1-3-04 & 4729:2-3-04 of the Ohio 
Administrative Code authorize a pharmacist or pharmacy intern, under the direct supervision of a 
pharmacist, to dispense naloxone without a prescription to the following in accordance with a 
physician-approved protocol: 

 
(1) An individual who there is reason to believe is experiencing or at risk of experiencing an 
opioid-related overdose; 

 
(2) A family member, friend, or other individual in a position to assist an individual who there is 
reason to believe is at risk of experiencing an opioid-related overdose. 
 
For questions regarding this law, please review the following frequently asked questions. If 
you need additional information, the most expedient way to have your questions answered 
will be to e-mail the Board office by visiting: http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx. 

 
 
 

Q1) What are the requirements for a physician-approved protocol? 
 
Per OAC 4729:1-3-04, a physician-approved protocol for dispensing naloxone without a 
prescription must include all of the following: 
 
(1) A description of the clinical pharmacology of naloxone. 
 
(2) Indications for use of naloxone as rescue therapy, including criteria for identifying 
persons eligible to receive naloxone under the protocol. 
 
(3) Precautions and contraindications concerning dispensing naloxone. 
 
(4) Naloxone products authorized to be dispensed, including all of the following 
information: 
 
(a) Name of product; 
(b) Dose; 
(c) Route of administration and required delivery device; and 
(d) Directions for use. 
 
(5) Any patient instructions in addition to the patient training specified required by the rule. 
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Full text of the rule can also be accessed here: https://codes.ohio.gov/ohio-administrative-
code/rule-4729:1-3-04  

 
 
 

Q2) Is there a sample protocol available? 
 
Yes. The Board has developed a sample protocol that can be used by pharmacies. The sample 
protocol can be accessed here: www.pharmacy.ohio.gov/sample.  

 
 
 

Q3) What type of naloxone can be dispensed pursuant to a physician-approved 
protocol? 

 
The law does not specify or limit the type of naloxone that can be dispensed pursuant to a 
physician-approved protocol. However, the type of naloxone that may be dispensed is subject to 
the formulations specified within the protocol. If new formulations are developed, they may be 
added to the protocol. 

 
 
 
Q4) Where do I obtain the naloxone? 

 
Naloxone can be obtained from any wholesale distributor with a valid Ohio license.  

 
 
 
Q5) Can I bill a patient’s insurance for the naloxone? 

 
Medicaid, Medicare, and many private insurance companies may cover the cost of naloxone. 
To assist with billing, the law permits a pharmacist to document the dispensing of naloxone 
by the pharmacist or a pharmacy intern on a prescription form. The form may be assigned a 
number for record-keeping purposes. 
 
IMPORTANT: The naloxone must be dispensed in the name of the person who is requesting 
it at the pharmacy. 

 
 
 
Q6) Why do I need to submit notification to the Board if my pharmacy dispenses 
naloxone pursuant to a protocol? 

 
OAC 4729:1-3-04 requires a pharmacy to submit notification to the Board within 30 days of 
establishing an approved protocol. The Board uses this documentation to create a list on its 
web site of all pharmacies that offer naloxone pursuant to a physician protocol in an effort to 
facilitate access to the medication. Please be advised, that a pharmacy that discontinues 
their protocol will also be required to notify the Board. The Naloxone Notification Form, 
including submission instructions, can be accessed here: www.pharmacy.ohio.gov/naloxone. 

 

NOTE: If you are a chain pharmacy that is planning to offer this service in a particular 
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region or state-wide, please submit a spreadsheet of all participating pharmacies to: 
contact@pharmacy.ohio.gov. 

 
 
Q7) Rule 4729:1-3-04 requires notification to the Board if dispensing naloxone 
pursuant to a physician-approved protocol. Does this apply if dispensing only to 
individuals being treated by a hospital or institutional facility? 

 
No. If the institutional pharmacy is only engaged in dispensing to patients upon 
discharge, then notification is not required [see OAC 4729:1-3-04 (L)]. 

 
 
 
Q8) Can a pharmacist delegate the required training to a designee (such as a 
technician)? 

 
Yes. The pharmacy is required to ensure that all pharmacist designees are appropriately trained 
on the use of naloxone and can meet the required training requirements. 

 
 
 
Q9) What are the patient training requirements prior to dispensing naloxone 
pursuant to a protocol? 

 
In addition to requirements specified in the protocol, OAC 4729:1-3-04 requires a 
pharmacist, pharmacy intern under the direct supervision of a pharmacist, or a pharmacist's 
designee that is appropriately trained to provide the following in-person training and written 
educational materials to the individual to whom naloxone is dispensed: 

 
(1) Risk factors of opioid overdose; 
(2) Strategies to prevent opioid overdose; 
(3) Signs of opioid overdose; 
(4) Steps in responding to an overdose; 
(5) Information on the naloxone dispensed; 
(6) Procedures for administering the naloxone dispensed; 
(7) Proper storage and expiration of the naloxone dispensed; and 
(8) Information on where to obtain a referral for substance abuse treatment. 
 
Additionally, the patient receiving naloxone must be instructed, either verbally or in 
writing, that emergency services must be summoned as soon a practicable before or 
after administering naloxone. 

 
 
 

Q10) Is an offer to counsel the patient required if dispensing pursuant to a protocol? 
 
Yes. An offer to counsel if still required. However, the pharmacist shall not be required to 
counsel a patient or caregiver pursuant to rule 4729:5-5-09 of the Administrative Code if 
the patient or caregiver refuses the offer of counseling or does not respond to the written 
offer to counsel. 
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Q11) Is there written information available to assist pharmacists, pharmacy 
interns and pharmacist designees with meeting the training requirements? 

 
Yes. The Board has developed a brochure that covers all of the required training.  The Board has a 
printed supply of these brochures that can be requested by a pharmacy free-of- charge by sending 
a request with all of the following information to contact@pharmacy.ohio.gov: 

 

 Name of Requestor 
 Pharmacy Name 
 Mailing Address 
 Phone Number 
 Quantity Requested (there is a 250-brochure limit, but additional requests can be 

made if the pharmacy is running low) 
 
Please allow 7-10 days for delivery from the date of the request. 

 
The brochure is also available electronically (in the following languages Nepali, Spanish, Somali, 
Arabic, and Simplified Chinese) by visiting: www.pharmacy.ohio.gov/naloxone 

 
 
 

Q12) The law allows me to dispense naloxone to “a person in a position to 
assist an individual who there is reason to believe is at risk of 
experiencing an opioid-related overdose.” How do I go about making this 
determination? 

 
Many individuals work in environments where they may assist an individual experiencing 
an overdose including, but not limited, to the following: 

 Colleges (residence life staff) and schools (school nurses, administrators, teachers, etc.) 
 Substance abuse treatment programs (residential and nonresidential) 
 Halfway houses 
 Homeless shelters 
 Home healthcare agencies 
 Libraries 
 Gas stations/convenience stores 
 Law enforcement officers 

 
The pharmacist or pharmacy intern should use their professional judgement to determine if 
the person meets the requirement of the law. 

 
NOTE: The naloxone must be dispensed in the name of the person who is requesting it at the 
pharmacy. 

 
 
 
Q13) What type of prescribers can authorize the protocol? 

 
Ohio licensed physicians must authorize the protocol. The law does not limit the number of 
protocols a physician may authorize, allowing a single physician to authorize a protocol for 
multiple pharmacy locations. 
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Section 3707.56 of the Revised Code also permits a local board of health, through a 
physician serving as the board's health commissioner or medical director, to authorize the 
protocol for pharmacists and pharmacy interns working in a county that includes all or part 
of the health district represented by the board 
 
 
Q14) Are there any protections for pharmacists, interns, physicians, and boards 
of health in the law? 

 
Yes. A pharmacist, intern, physician, or board of health, acting in good faith, is not liable for 
or subject to any of the following for any action or omission of the individual to whom the 
naloxone is dispensed: damages in any civil action, prosecution in any criminal proceeding, 
or professional disciplinary action. 

 
 
 
Q15) When does a protocol expire? 

 
The protocol should be reviewed and updated on a biennial basis.  A pharmacy may 
discontinue a protocol at any time as long as proper notice is provided to the Board within 30 
days (see Q6). 

 
 
 
Q16) Is there a limit to the amount of naloxone that can be dispensed 
pursuant to a protocol? 

 
A pharmacist or pharmacy intern should refer to their protocol to determine if there 
are any established limits. If no such limits exist, they should exercise their 
professional judgement to determine if additional doses should be supplied. 

 
 
 
Q17) Are there record keeping and other requirements for pharmacists and 
pharmacy interns dispensing naloxone pursuant to a protocol? 

 
All laws and rules regarding the dispensing of drugs by a pharmacy would apply to naloxone 
dispensed pursuant to a protocol. 

 
 
 
Q18) Are there any substance abuse resources available to patients and their families? 

 
The Ohio CareLine (1-800-720-9616) is a toll-free emotional support call service created by the 
Ohio Department of Mental Health and Addiction Services and administered in community 
settings. Behavioral health professionals staff the CareLine 24 hours a day, 7 days/week. They 
offer confidential support in times of personal or family crisis when individuals may be struggling 
to cope with challenges in their lives. When callers need additional services, they will receive 
assistance and connection to local providers.   
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Q19) Are there any training resources available for pharmacists that dispense 
naloxone? 

 
Yes. A no-cost ACPE approved pharmacist continuing education course is available from 
Prescribe to Prevent and Boston University. It can be accessed here: 
https://www.scopeofpain.org/supplemental-training/overdose-prevention-and-naloxone-
rescue-kits-for-prescribers-and-pharmacists/ 
 
 
Q20) I am a pharmacy dispensing naloxone pursuant to a prescription? Do I need 
to comply with the requirements of OAC 4729:1-3-04? 

 
No. The requirements in OAC 4729:1-3-04 are only for pharmacies that dispense 
naloxone pursuant to a physician approved protocol. It does not apply to pharmacies 
that provide naloxone pursuant to a prescription or an order by a licensed prescriber. 

 

 
Q21) Are there any age restrictions for dispensing naloxone pursuant to a protocol? 

 
Unless specified in the signed protocol, there are no restrictions on age for dispensing naloxone. A 
pharmacist must use their professional judgement to determine if a minor is sufficiently mature 
with respect to intellect and emotions to carry out all the responsibilities to effectively respond to 
a suspected overdose, including the administration of naloxone. 

 
 
Q22) I am a physician that will be authorizing several pharmacies to dispense 
naloxone pursuant to a protocol. Do I need to have a signed protocol for every 
pharmacy? 

 
No. The protocol issued by the physician can be signed once and include a list of all the authorized 
pharmacies. That protocol should then be copied and provided to all the participating pharmacies. 
 
 
 
Q23) Are there any additional training requirements for pharmacies that offer naloxone 
without a prescription?  
 
Yes.  A pharmacy that has submitted notification of naloxone dispensing shall provide initial 
training to all new employees and annual training to existing employees on the availability of 
naloxone dispensing pursuant to a protocol.  
 
Employees requiring training in accordance with this paragraph shall include: pharmacists, 
pharmacy interns, certified pharmacy technicians, registered pharmacy technicians, pharmacy 
technician trainees, and support personnel, as defined in rule 4729:3-1-01 of the Administrative 
Code, that have direct contact with the public.  
 
Training documentation records shall be maintained for a period of three years and shall be made 
readily retrievable. 
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Q24) Does my pharmacy need to keep naloxone on-site? 
 
Yes.  Except in the event of a drug shortage, a pharmacy that has submitted notification of 
naloxone dispensing shall ensure naloxone is made available in accordance with this rule.  
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