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FAQ - Pharmacy Technician Registration Overview 
 

Updated 7/8/2020 
 

REGISTRATION REQUIREMENTS 

All individuals performing the duties of a pharmacy technician (including a trainee) must have an 
Active registration prior to performing such duties. An application in Pending, Submitted, or 
In Review status does not allow the individual to perform the duties of a pharmacy 
technician.  

Due to the high volume of applicants, applications are normally reviewed within 10 to 15 
business days after the date of submission. 

Applicants will receive a Certificate of Issuance notice and an Active status when their registration 
is in Active Status.  

HOW TO APPLY FOR REGISTRATION 

To access information on an existing registration or to apply for a new registration, 
visit: https://elicense.ohio.gov. 

There are three types of technician registrations available: 

1. Certified Pharmacy Technician  

2. Registered Pharmacy Technician   

3. Pharmacy Technician Trainees  

IMPORTANT: REGISTRATION IS A LEGAL TERM SIMILAR LICENSURE.  WHILE ALL 
TECHNICIANS AND TRAINEES MUST REGISTER WITH THE BOARD, THEY MUST 
DETERMINE WHICH REGISTRATION CATEGORY (CERTIFIED TECHNICIAN, REGISTERED 
TECHNICIAN OR TECHNICIAN TRAINEE) FITS BEST.  TO DETERMINE WHICH TYPE OF 
REGISTRATION YOU WILL NEED, PLEASE REVIEW Q4 OF THIS FAQ DOCUMENT.  

For questions regarding technician registration, please review this FAQ.  This document will be 
updated as needed.   
 
If you need additional information, the most expedient way to have your questions answered is to 
e-mail the Board at technician@pharmacy.ohio.gov.  Due to the high volume of applicants, 
responses may take up to ten business days.  
 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

Q1) In what practice settings is a technician registration required? 

http://www.pharmacy.ohio.gov/
https://elicense.ohio.gov/
mailto:technician@pharmacy.ohio.gov
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A1) An individual is required to be registered as a pharmacy technician if they are engaged in the 
activities of a pharmacy technician and practice in a pharmacy (including a clinic pharmacy) located 
in Ohio. 
 
NOTE: This does not include clinics (ex. oncology clinics) where a prescriber is the responsible 
person on the license. 
 
 
Q2) What are the training requirements for technician training programs?  
 
A2) Effective April 6, 2019, the following requirements apply: 
 
For Employer Based Training Programs 
 
An employer based training program that meets the requirements set forth in rule 4729:3-3-02 of 
the Ohio Administrative Code. 
 
 
For Non-Employer Based Training Programs 
 
Non-employer-based training programs will have to meet one of the following requirements for a 
graduate of that training program to become a registered or certified pharmacy technician in Ohio: 
 

1. Be accredited by the American Society of Health-System Pharmacists/Accreditation Council 
for Pharmacy Education.  NOTE: The Board recently authorized ASHP/ACPE training 
programs that are in candidate status. More information about this requirement can be 
accessed here. 
 

2. A program of training for pharmaceutical technicians conducted by a branch of the Armed 
Forces of the United States, the Indian Health Service of the United States Department of 
Health and Human Services or the United States Department of Veterans Affairs. 
 

3. A pharmacy technician training program approved by the State Board of Pharmacy that is 
offered by an Ohio public high school as part of a career-technical education program 
approved by the Ohio Department of Education pursuant to section 3317.161 of the Revised 
Code.  Approved programs are posted here on the technician licensing webpage.  
Applications to be an approved program can be accessed here: 
www.pharmacy.ohio.gov/TechHS.  
 

4. The completion of a Doctor of Pharmacy (PharmD) program if the applicant’s graduation 
date is within five (5) years of an application for registration.  [ADDED BY BOARD 
RESOLUTION APPROVED ON 7/7/2020] 

 
 
Please refer to this guidance document for more information:  
www.pharmacy.ohio.gov/TechTraining 
 
 
Q3) I am currently serving as a pharmacy technician in the Armed Forces, Indian Health Service, 
or the Veterans Administration.  Will the training I receive by my employer meet the Board’s 
training requirements. 
 

http://codes.ohio.gov/oac/4729:3-3-02v1
http://codes.ohio.gov/oac/4729:3-3-02v1
http://www.pharmacy.ohio.gov/techtraining
https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Licensing/PTech/Training/Approved%20High%20School%20Pharmacy%20Technician%20Training%20Programs.pdf
http://www.pharmacy.ohio.gov/tech
http://www.pharmacy.ohio.gov/TechHS
http://www.pharmacy.ohio.gov/TechTraining
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A3) Yes.  If you are employed by any of these federal agencies and wish to register as a certified 
or registered pharmacy technician, please send an email to technician@pharmacy.ohio.gov for 
additional guidance.  If you work in a federal facility (VA, military base, etc.) you are not 
required to obtain a registration unless you also plan to practice as a pharmacy 
technician at a non-federal facility in Ohio.   
 
 
Q4) Are there differences in activities each technician registration type can perform?  
 
A4) Yes.  The following table provides the scope of practice for each technician registration type. 
 

 Trainee Registered Certified 
1. Accepting new written, faxed or electronic 
prescription orders from a prescriber or a prescriber's 
agent. 
 

Yes Yes Yes 

2. Accepting new verbal prescription orders, including 
refill authorizations, for non-controlled drugs from a 
prescriber or a prescriber's agent.* 
 

No No Yes 

3. Entering information into and retrieving information 
from a database or patient profile. 
 

Yes Yes Yes 

4. Preparing and affixing labels. 
 

Yes Yes Yes 

5. Stocking dangerous drugs and retrieving those drugs 
from inventory. 
 

Yes Yes Yes 

6. Counting and pouring dangerous drugs into 
containers. 
 

Yes Yes Yes 

7. Placing dangerous drugs into containers prior to 
dispensing by a pharmacist. 
 

Yes Yes Yes 

8. Performing non-sterile drug compounding.+ 
 

Yes Yes Yes 

9. Performing sterile drug compounding.@ 

 
Yes No Yes 

10. Packaging and selling a dangerous drug to a patient 
or patient representative. 
 

Yes Yes Yes 

11. Sending or receiving electronic prescriptions 
between pharmacies accessing the same prescription 
records in a centralized database or pharmacy 
computers linked in any other manner. 
 

Yes Yes Yes 

12. Stocking automated drug dispensing units, floor 
stock and crash carts at a location licensed as a terminal 
distributor of dangerous drugs. 
 

No No Yes 

13. Requesting refill authorizations for dangerous drugs 
from a prescriber or prescriber's agent, so long as there 

No Yes Yes 

mailto:technician@pharmacy.ohio.gov
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is no change from the original prescription. 
 
14. Sending or receiving copies of non-controlled 
prescriptions (i.e. prescription transfers).* 
 

No No Yes 

15.  Contacting a prescriber or prescriber's agent to 
obtain clarification for a prescription order if the 
clarification does not require the exercise of 
professional judgment. 
 

No No Yes 

16. Performing diagnostic laboratory testing pursuant to 
rule 4729:3-3-05 of the Administrative Code. 
 

No No Yes 

 
* Subject to additional restrictions.  See rule 4729:3-3-04 for more information. 
 
+ Requires additional site-specific training.  See rules 4729:3-3-04, 4729:3-3-03 and 4729:3-3-01 for more 
information. 
 
@ Requires additional site-specific training.  Review rules 4729:3-3-04 and 4729:3-3-01 for more information. 
 
 
Q5) What are the minimum requirements for registration as a pharmacy technician trainee? 
 
A5) The following are the minimum requirements for registration: 
 
Minimum Age Requirement: Must be at least 18. 
 
Education Requirements: High school diploma, GED or foreign school diploma equivalent to a 
U.S. high school diploma.  

 
Q6) Am I required to obtain a background check as part of applying to become a technician 
trainee, registered pharmacy technician or certified pharmacy technician? 
 
A6) Yes.  More information on this requirement can be accessed here: 
www.pharmacy.ohio.gov/backgroundTECH. 
 
 
Q7) Are there some functions performed in a pharmacy or other licensed location that do not 
require registration with the Board? 
 
A7) Yes.  Rule 4729:3-1-01 permits support personnel to carry out certain functions without the 
requirement to register as a pharmacy technician.  Support personnel include the following: 
 

1. An individual employed or performing contracted services at a location licensed as a 
terminal distributor of dangerous drugs (including a pharmacy), trained to perform clerical 
duties associated with the practice of pharmacy, including pricing, cashiering, drug 
purchasing, delivering, scheduling deliveries, answering non-professional telephone 
inquiries, transportation of dispensed medications within a hospital, documenting and 
processing third-party billing information for reimbursement or any other activity as 
determined by the board.  
 

http://codes.ohio.gov/oac/4729:3-3-05v1
http://www.registerofohio.state.oh.us/rules/search/details/298604/ruleAction/553294/rb/725795/
http://www.registerofohio.state.oh.us/rules/search/details/298604/ruleAction/553294/rb/725795/
http://codes.ohio.gov/oac/4729:3-3-03v1
http://codes.ohio.gov/oac/4729:3-3-01
http://www.registerofohio.state.oh.us/jsps/publicdisplayrules/processPublicDisplayRules.jsp?entered_rule_no=4729:3-3-04&doWhat=GETBYRULENUM&raID=0
http://www.registerofohio.state.oh.us/jsps/publicdisplayrules/processPublicDisplayRules.jsp?entered_rule_no=4729:3-3-01&doWhat=GETBYRULENUM&raID=0
http://www.pharmacy.ohio.gov/backgroundTECH
http://codes.ohio.gov/oac/4729%3A3-1
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2. An individual contracted by a terminal distributor of dangerous drugs to perform drug 
inventories. 
 

3. Support personnel may have access to or retrieve information from patient records, 
including a database or patient profile to perform clerical duties associated with the practice 
of pharmacy. Support personnel shall not enter prescription information into a patient 
profile. 
 

4. Support personnel may also perform the following:  
 
a. Transporting dangerous drugs from a loading dock, warehouse or other area that receives 
shipments from a licensed wholesaler; and  
 
b. Stocking and retrieving from inventory non-controlled dangerous drugs that are not 
dispensed by the pharmacy. 

 
5. A charitable pharmacy may designate employees and volunteers as support personnel for 

the purposes of sorting donations of non-controlled substance dangerous drugs. 
 

o Drug sorting must be conducted under the personal supervision of a licensed 
pharmacist. 

 
o Support personnel are not permitted to label, package, repackage or dispense 

dangerous drugs. 
 

o The charitable pharmacy must have written policies and procedures for drug sorting 
by support personnel. Such policies and procedures must require documentation of 
all activities related to drug sorting, including participation logs, support personal 
information (name, address, contact phone, etc.), and a daily activity log to be 
signed by the licensed pharmacist or pharmacists providing supervision. All 
documents and records must be readily retrievable and shall be maintained on-site 
for a period of three years. 

 
 
IMPORTANT: Support personnel may not serve as a pharmacist’s OARRS delegate.  
 
 
 
Q8) Has the Board approved support personnel to conduct any additional activities pursuant to 
Rule 4729:3-1-01.   
 
 
A8) Yes.  The Board has authorized support personnel to conduct the following additional activities 
that have not been specifically addressed in rule 4729:3-1-01: 
 

 Stocking of automated drug dispensing units and floor stock with intravenous fluids that are 
non-controlled dangerous drugs and are not dispensed by an institutional pharmacy.  

 Overwrapping/placing in plastic dangerous drugs that have been compounded or dispensed 
(i.e. appropriately labeled) by a terminal distributor of dangerous drugs. 

 Entering demographic and insurance information into a patient’s profile. 

http://www.registerofohio.state.oh.us/jsps/publicdisplayrules/processPublicDisplayRules.jsp?entered_rule_no=4729:3-1-01&doWhat=GETBYRULENUM&raID=0
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Q9) How long is my registration valid and how much does it cost? 
 
A9)  
 
For registered pharmacy technicians: Registration is valid until March 31st of each even 
numbered year.  The cost of the registration is $50.00. 
 
For certified pharmacy technicians: Registration is valid until September 30th of each even 
numbered year.  The cost of the registration is $50.00. 
 
For pharmacy technician trainees: Registration is valid for one-year.  The cost of the 
registration is $25.00. 
 
 
Q10) Will I be required to complete continuing education to maintain my registration? 
 
A10) Only registered pharmacy technicians will be required to obtain continuing education to 
maintain registration.  For more information, visit: www.pharmacy.ohio.gov/techCE  
 
 
 
Q11) Where can I find a complete list of the Board’s rules for pharmacy technicians? 
 
A11) All rules governing pharmacy technicians can be found in division 4729:3 of the Ohio 
Administrative Code. 
 
 
 
Q12) I have a foreign school diploma equivalent to a U.S. high school diploma but have completed 
an associate degree or higher from an accredited college, junior college, community college or 
university in the United States.  Am I required to submit successful completion of the Test of 
English as a Foreign Language, Internet-based test? 
 
A12) No. The Board recently adopted a resolution addressing this issue (see below). If you have 
completed an associate's degree or higher from an accredited college, junior college, community 
college or university in the United States, then you are not required to submit successful 
completion Test of English as a Foreign Language (TOEFL), Internet-based test.   
 
Applicants must submit a copy of a diploma or transcript with their application. Instructions for 
submitting additional documentation can be accessed here. 
 

Approved 11/13/2017 
 

Pharmacy technician applicants with a foreign school diploma equivalent to a U.S. high school 
diploma who have completed an associate's degree or higher from an accredited college, junior 

college, community college or university in the United States are not required to submit successful 
completion of Test of English as a Foreign Language, Internet-based test.  In lieu of TOEFL scores, 

the applicant shall submit a copy of a diploma or transcript. 
 

 
 

http://www.pharmacy.ohio.gov/techCE
http://codes.ohio.gov/oac/4729:3
http://codes.ohio.gov/oac/4729:3
https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Licensing/PTech/eLicense/Submitting%20Additional%20Documentation.pdf
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Q13) My employer requires me to maintain a national pharmacy technician certification (i.e. 
PTCB/ExCPT) for my job.  However, I do not engage in any of the activities listed in Q4 of this 
document.  Should I apply for registration with the Board? 
 
A13) Unless you are able to complete one of the training programs outlined in Q1 of this 
document, the Board will be unable to process your registration request.   
 
 
Q14) Can a certified pharmacy technician stock an automated drug dispensing unit or floor stock 
at a location licensed as a terminal distributor of dangerous drugs if a pharmacist is unable to 
provide direct supervision? 
 
A14) Yes.  Recent amendments to rule 4729:3-3-04 of the Administrative Code (effective 
3/1/2019) permit this to occur under certain conditions.  See paragraph (C)(11) of the rule.  
 
 
Q15) Should an actively licensed pharmacy intern also register as a pharmacy technician? 
 
A15) It has come to the Board’s attention that Ohio licensed pharmacy interns are attempting to 
register as pharmacy technicians.  Please be advised that actively licensed Ohio pharmacy interns 
should not be registering as pharmacy technicians.   
 
Interns working in an institutional facility (such as a hospital) may be required per the facility’s 
accreditation policies.  In this instance, registration is deemed appropriate.         
 
 
Q16) I am a trainee that has completed all training requirements required by the Board.  How do I 
apply to become a registered or certified pharmacy technician? 
 
A16) Individuals registered as trainees receive a one (1) year registration. The trainee must 
complete an approved training program and submit an application for registration as either a 
registered pharmacy technician or certified pharmacy technician. The trainee does not need to wait 
for the registration to expire to submit an application.  To apply for a new registration, 
visit: https://elicense.ohio.gov. 

 
Q17) I am a pharmacy technician trainee and am unable to complete the required training prior to 
the expiration date of my registration.  Can I renew my registration? 
 
A17) Individuals registered as trainees receive a one (1) year registration. Pursuant to rule 
4729:3-2-01 of the Administrative Code, a pharmacy technician trainee registration cannot be 
renewed but an extension may be granted by the Board. On May 6, 2019, the Board approved a six 
(6) month extension of a trainee’s registration for the following conditions:  

 Medical leave/absence. 

 Initial employment or change in employment four (4) months prior to the expiration of a 
trainee’s registration. 

 Failure to pass an employer-based training program examination. 

 Failure to obtain a pharmacy technician certification from an organization that has been 
recognized by the board. 

http://www.registerofohio.state.oh.us/pdfs/4729/3/3/4729$3-3-04_PH_FF_A_RU_20190207_1213.pdf
http://www.registerofohio.state.oh.us/pdfs/4729/3/3/4729$3-3-04_PH_FF_A_RU_20190207_1213.pdf
https://elicense.ohio.gov/
http://codes.ohio.gov/oac/4729:3-2-01
http://codes.ohio.gov/oac/4729:3-2-01
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 Active enrollment in an ASHP accredited pharmacy technician training program.  

 Enrollment in a school of pharmacy anticipated within six (6) months of expiration of a 
trainee’s registration. 

To request an extension of a trainee registration, the technician must complete and 
submit the Trainee Extension Request Form available here. Completed forms should be 
submitted at least 14 days in advance of the Trainee’s expiration date to ensure review can be 
completed.  

If a trainee fails to register as a registered or certified technician or does not request an extension 
of a trainee registration, the registration will expire and the technician will not be authorized to 
practice pharmacy in the state of Ohio.  

 

http://www.pharmacy.ohio.gov/TraineeReq

