
Emergency Rule for Dispensing Chloroquine and

Hydroxychloroquine – Effective 3/22/2020

On March 22, 2020, Governor Mike DeWine authorized the State of Ohio Board of Pharmacy
to file emergency rule 4729-5-30.2 of the Administrative Code, which reads:

4729-5-30.2 – Prescription requirements for chloroquine or
hydroxychloroquine

(A) Unless otherwise approved by the board’s executive director, no prescription for
chloroquine or hydroxychloroquine may be dispensed by a pharmacist or sold at retail by a
licensed terminal distributor of dangerous drugs unless all the following apply:

(1) The prescription bears a written diagnosis code from the prescriber; and

(2) If written for a COVID-19 diagnosis, the diagnosis has been confirmed by a positive test
result, which is documented on the prescription and both of the following apply:

(a) The prescription is limited to no more than a fourteen-day supply; and

(b) No refills may be permitted unless a new prescription is furnished.

(B) Prescriptions for either presumptive positive patients or prophylactic use of chloroquine
or hydroxychloroquine related to COVID-19 is strictly prohibited unless otherwise approved
by the board’s executive director in consultation with the board president, at which time a
resolution shall issue.

This rule is now effective and enforceable.

To assist licensees in complying with this rule, the Board has developed the following
frequently asked questions document: www.pharmacy.ohio.gov/COVIDrx 

If you need additional information, the most expedient way to have your questions
answered is to e-mail the Board by visiting: www.pharmacy.ohio.gov/contact.

http://www.pharmacy.ohio.gov/COVIDrx
http://www.pharmacy.ohio.gov/contact

