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Administration of Childhood Vaccines during the COVID-19 
Pandemic  

Updated 9/23/2020 

IMPORTANT: Specific guidance on the administration of COVID-19 vaccines can 
be accessed here: www.pharmacy.ohio.gov/COVIDvaccine 

Recently, the U.S. Department of Health and Human Services (HHS) issued a third 
amendment - PDF* to the Declaration under the Public Readiness and Emergency 
Preparedness Act (PREP Act) to “increase access to lifesaving childhood vaccines and 
decrease the risk of vaccine-preventable disease outbreaks as children across the United 
States return to daycare, preschool and school.”  

The amendment authorizes state-licensed pharmacists to order and administer vaccines to 
individuals ages three through 18 years, subject to several requirements.  Additionally, it 
permits pharmacy interns, acting under a pharmacist’s supervision, to administer vaccines 
in accordance with the provisions of the amendment.  

Please be advised that the amendment under the PREP Act creates two processes for the 
administration of vaccines by Ohio pharmacists and pharmacy interns, one authorized by 
section 4729.41 of the Revised Code (which has been in effect since 2015) and a process 
established by HHS in response to the COVID-19 pandemic.  To assist pharmacists and 
pharmacy interns in understanding the options available to them, the Board has 
developed the following guidance document.   

For questions about vaccine administration, please review the frequently asked questions 
starting on the next page of this document. If you need additional information, the most 
expedient way to have your questions answered will be to e-mail the Board office by 
visiting: http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx.  

 

  

http://www.pharmacy.ohio.gov/
http://www.pharmacy.ohio.gov/COVIDvaccine
https://www.hhs.gov/sites/default/files/third-amendment-declaration.pdf
https://www.hhs.gov/sites/default/files/third-amendment-declaration.pdf
http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx
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Q1) What are the two processes for pharmacists and pharmacy interns 
administering vaccines in Ohio? 

A pharmacist or pharmacy intern, under the direct supervision of a pharmacist, may 
administer vaccinations in accordance with Ohio laws and rules or the process established 
by the U.S. Department of Health and Human Services (see table below).   

IMPORTANT: Pharmacists and pharmacy interns must comply with either the 
federal or state process for vaccine administration.  Failure to fully comply with 
either process could result in administrative discipline against the licensee and 
possibly the pharmacy and the pharmacy’s responsible person.   

 More information on Ohio’s requirements for pharmacist and pharmacy intern 
vaccinations can be accessed here. 
 

 More information on HHS requirements for pharmacist and pharmacy intern 
administration of childhood vaccinations can be accessed here.  

 

Childhood Vaccination Requirements 

    Ohio Requirements Federal Requirements 
Age of 
Administration 

Ohio law permits the 
administration of any vaccine 
recommended by the Advisory 
Committee on Immunization 
Practices (ACIP) and any 
immunization specified in rules 
adopted by the Board of 
Pharmacy to: 
 
 Individuals 13 years or older 

(no prescription required). 
 

 Individuals between ages 7 
through 12 (prescription 
required, except for the flu 
vaccine). 

 
NOTE: Pharmacists and interns 
are not permitted to administer 
vaccinations to individuals under 
the age of 7 unless the 
pharmacist or intern complies 
with the federal requirements.  
 

The federal amendment permits 
administration of any vaccine 
that the Advisory Committee on 
Immunization Practices (ACIP) 
recommends to persons ages 
three through 18 according to 
ACIP’s standard immunization 
schedule (ACIP-recommended 
vaccines). 
 
NOTE: The federal process is the 
only one that permits the 
administration of vaccines by 
pharmacists and interns to 
individuals below the age of 7.  
 
   

https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Pubs/Special/Immunizations/Immunizations%20by%20Pharmacists%20and%20Pharmacy%20Interns.pdf
https://www.hhs.gov/about/news/2020/08/19/hhs-expands-access-childhood-vaccines-during-covid-19-pandemic.html
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Physician 
Approved 
Protocol 

Requires physician approved 
protocol (see OAC 4729-5-37). 
 

No physician-approved protocol 
is required, as pharmacists are 
authorized to order vaccines 
under the federal amendment.  
 

Approved 
Immunizations 

Any of the following (within the 
specified age ranges): 
 

1) Any immunization 
recommended by the 
Advisory Committee on 
Immunization Practices 
(ACIP) of the Centers for 
Disease Control and 
Prevention (CDC). 
 

2) Any immunization 
specified in rules adopted 
by the Board of Pharmacy 
(see OAC 4729-5-38). 
 

3) Influenza vaccine. 
 
Click here for more information 
on pharmacist and intern 
administration of COVID-19 
vaccines. 
 

Any vaccine (within the specified 
age range) that meets both of 
the following: 
 

1) The vaccine must be FDA-
authorized or FDA-
licensed.  

 
2) The vaccination must be 

ordered and administered 
according to ACIP’s 
standard immunization 
schedule. 
 

 
 
 

 
Click here for more information 
on pharmacist and intern 
administration of COVID-19 
vaccines. 
 

Training 
Requirements  

The pharmacist or pharmacy 
intern must meet the 
requirements established in OAC 
4729-5-36. 
 
REMINDER: Ohio’s current 
training requirements only 
require a minimum of 5 hours in 
length and are not required to 
be ACPE approved. 

The licensed pharmacist or 
pharmacy intern must complete 
a practical training program of at 
least 20 hours that is approved 
by the Accreditation Council for 
Pharmacy Education (ACPE). This 
training program must include 
hands-on injection technique, 
clinical evaluation of indications 
and contraindications of 
vaccines, and the recognition and 
treatment of emergency 
reactions to vaccines.  
 

Basic Life 
Support 
Training 

Requires a pharmacist or 
pharmacy intern to receive and 
maintain certification to perform 
basic life-support procedures by 
successfully completing a basic 
life-support training course that 

The licensed pharmacist and 
licensed or registered pharmacy 
intern must have a current 
certificate in basic 
cardiopulmonary resuscitation. 
 

https://codes.ohio.gov/oac/4729-5-37v1
https://codes.ohio.gov/oac/4729-5-38v1
http://www.pharmacy.ohio.gov/COVIDvaccine
https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/index.html
https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/index.html
http://www.pharmacy.ohio.gov/COVIDvaccine
https://codes.ohio.gov/oac/4729-5-36v1
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is certified by any of the 
following: 
 

1) The American Red Cross; 
2) The American Heart 

Association; or 
3) The American Safety and 

Health Institute (ASHI) 
 

IMPORTANT: Extensions 
granted to BLS certification by 
the Board due to COVID-19 
cannot be applied to the federal 
requirements.  Therefore, a 
pharmacist or pharmacy intern 
must have a valid, current BLS 
certification to administer 
immunizations under the federal 
process.  
 

Continuing 
Education 

There are no Ohio-specific 
continuing education 
requirements for licensees 
providing immunizations. 

The licensed pharmacist must 
complete a minimum of two 
hours of ACPE-approved, 
immunization-related continuing 
pharmacy education during each 
state licensing period. 
 
NOTE: Not a requirement for a 
pharmacy intern. 
 

Record keeping  The Board’s record keeping 
requirements for immunization 
administration are listed in 
paragraph (O) of OAC 4729-5-
27. 
 
IMPORTANT: Please be advised 
that effective 12/1/2020, 
vaccine record keeping 
requirements will be moved to 
paragraph (I) rule 4729:5-5-04 
of the Administrative Code. 

The licensed pharmacist or 
pharmacy intern must comply 
with record keeping and 
reporting requirements of the 
jurisdiction in which they 
administer vaccines. 
 
The Board’s record keeping 
requirements for immunization 
administration are listed in 
paragraph (O) of OAC 4729-5-
27. 
 
IMPORTANT: Please be advised 
that effective 12/1/2020, vaccine 
record keeping requirements will 
be moved to paragraph (I) rule 
4729:5-5-04 of the 
Administrative Code. 
 

Reporting For each immunization 
administered to an individual by 
a pharmacist or pharmacy 
intern, other than an 
immunization for influenza 
administered to an individual 
eighteen years of age or older, 

The licensed pharmacist or 
pharmacy intern must comply 
with Ohio’s reporting 
requirements. 
 
 
 

https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Pubs/Special/COVID19Resources/Temporary%20Extension%20of%20Basic%20Life%20Support%20Requirements%20for%20Pharmacists%20and%20Pharmacy%20Interns.pdf
https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Pubs/Special/COVID19Resources/Temporary%20Extension%20of%20Basic%20Life%20Support%20Requirements%20for%20Pharmacists%20and%20Pharmacy%20Interns.pdf
https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Pubs/Special/COVID19Resources/Temporary%20Extension%20of%20Basic%20Life%20Support%20Requirements%20for%20Pharmacists%20and%20Pharmacy%20Interns.pdf
http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-27
http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-27
http://www.registerofohio.state.oh.us/pdfs/4729/5/5/4729$5-5-04_PH_FF_N_RU_20200707_1452.pdf
http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-27
http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-27
http://www.registerofohio.state.oh.us/pdfs/4729/5/5/4729$5-5-04_PH_FF_N_RU_20200707_1452.pdf
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the pharmacist or pharmacy 
intern shall notify the 
individual's family physician or, 
if the individual has no family 
physician, the board of health of 
the health district in which the 
individual resides or the 
authority having the duties of a 
board of health for that district 
under section 3709.05 of the 
Revised Code. The notice shall 
be given not later than thirty 
days after the immunization is 
administered. 
 

Well-Child Visit 
Reminder 

Not a requirement. However, 
the Board strongly encourages 
licensees to inform childhood-
vaccination patients and the 
adult caregivers accompanying 
the children of the importance of 
a well-child visit with a 
pediatrician or other licensed 
primary-care provider and refer 
patients as appropriate. 
 
The American Academy of 
Pediatrics offers information on 
well-child visits, including 
informational handouts.  Click 
here for more information. 
  

The licensed pharmacist or 
pharmacy intern must inform his 
or her childhood-vaccination 
patients and the adult caregivers 
accompanying the children of the 
importance of a well-child visit 
with a pediatrician or other 
licensed primary-care provider 
and refer patients as appropriate. 
 
The American Academy of 
Pediatrics offers information on 
well-child visits, including 
informational handouts.  Click 
here for more information. 
 

 

Q2) Am I required to comply with all federal requirements to administer a 
vaccine to a patient who does not meet Ohio’s age criteria? 

Yes.  A pharmacist or pharmacy intern may only administer a vaccine to a patient who 
does not meet the age criteria for an immunization under Ohio law by following ALL the 
federal requirements listed above.   

As a reminder, this includes, but is not limited to, the following: 

 The pharmacist or intern has completed a 20-hour ACPE course that meets the 
federal training requirements listed Q1 of this document. 
 

 The pharmacist will complete or has completed at least 2-hours of ACPE-approved, 
immunization-related continuing pharmacy education during the current state 

https://brightfutures.aap.org/Pages/default.aspx
https://brightfutures.aap.org/Pages/default.aspx
https://brightfutures.aap.org/Pages/default.aspx
https://brightfutures.aap.org/Pages/default.aspx
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licensing period.  Therefore, the CE must be completed between September 15, 
2019 and September 15, 2021.  NOTE: Completion of this continuing 
education requirement will count towards Ohio’s biennial CE requirements 
for pharmacists. 
 

 The pharmacist or intern has a valid, current certificate in basic cardiopulmonary 
resuscitation. 
 

 The pharmacist or intern must inform childhood-vaccination patients and the adult 
caregivers accompanying the children of the importance of a well-child visit with a 
pediatrician or other licensed primary-care provider and refer patients as 
appropriate.  As a reminder, the American Academy of Pediatrics offers information 
on well-child visits, including informational handouts.  Click here for more 
information. 
 

Q3) Am I required to document a well-child visit reminder? 

Yes.  Well-child visit reminders should be documented to demonstrate compliance with the 
federal requirements.  Such documentation must be maintained for three years and must 
be able to be produced within 3-business days upon the request of the Board or employee 
of the Board.   

 
Q4) Am I required to maintain a current certificate in basic cardiopulmonary 
resuscitation from a specific organization to meet the federal requirements? 

The amendment from HHS does not specify an organization.  However, pharmacists and 
pharmacy interns are encouraged to obtain certification from the three organizations 
approved by the Board: 

1) The American Red Cross; 
2) The American Heart Association; or 
3) The American Safety and Health Institute (ASHI) 

 
 
Q5) How do I know if my immunization training meets the training standards 
required by HHS? 

As a reminder, the federal process requires the following training: 

The licensed pharmacist or intern must complete a practical training program of at 
least 20 hours that is approved by the Accreditation Council for Pharmacy Education 
(ACPE). This training program must include hands-on injection technique, clinical 
evaluation of indications and contraindications of vaccines, and the recognition and 
treatment of emergency reactions to vaccines.  

https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Licensing/CE/General/Pharmacist%20CE%20Reporting%20Requirements.pdf
https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Licensing/CE/General/Pharmacist%20CE%20Reporting%20Requirements.pdf
https://brightfutures.aap.org/Pages/default.aspx
https://brightfutures.aap.org/Pages/default.aspx
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Licensees should review coursework or contact their course provider to determine if their 
training course meets the requirements established by HHS.  

 
Q6) Does the authorization by HHS have an expiration date?  

The authorization by HHS is in response to the COVID-19 pandemic.  The Board will 
provide notification to licensees when/if the federal authorization is rescinded. 

 
Q7) Do I need to document which process was followed (Ohio or HHS)? 

A licensee must be able to prove they meet the requirements of either process and should 
maintain documentation demonstrating compliance with that process. 

REMINDER: A pharmacist and pharmacy intern must comply with the record keeping 
requirements for immunization administration listed in paragraph (O) of OAC 4729-5-27 
regardless of whether the pharmacist performed the vaccination under the Ohio or the 
HHS process.  Please be advised that effective 12/1/2020, vaccine record keeping 
requirements will be moved to paragraph (I) rule 4729:5-5-04 of the Administrative Code. 

 
Q8) I meet all the Ohio requirements, but not all of the HHS requirements.  Does 
that mean I can only immunize children ages 7 and up? 

Yes.  You must meet ALL HHS requirements to immunize children three and older.  If you 
do not meet all the HHS requirements, you may only provide immunizations according to 
Ohio’s process. 

 
Q9) Do the federal requirements need the patient to have a patient-specific 
prescription or use of a physician-authorized protocol? 

No.  The HHS amendment specifically authorizes ordering and administration of vaccines 
by pharmacists, as follows:  

The Secretary now amends section V of the Declaration to identify as qualified 
persons covered under the PREP Act, and thus authorizes, certain State-licensed 
pharmacists to order and administer [emphasis added], and pharmacy interns 
(who are licensed or registered by their State board of pharmacy and acting under 
the supervision of a State-licensed pharmacist) to administer, any vaccine that the 
Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) recommends to persons 
ages three through 18 according to ACIP’s standard immunization schedule (ACIP-
recommended vaccines).   

http://codes.ohio.gov/oac/4729-5-27
http://www.registerofohio.state.oh.us/pdfs/4729/5/5/4729$5-5-04_PH_FF_N_RU_20200707_1452.pdf
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For the federal process only: Pharmacists must document the order for vaccine 
administration and those administered by a pharmacy intern they are supervising on a 
prescription form or other record, which may be assigned a number for record keeping 
purposes. Such records must be maintained for three years from the date of the order. 

 
Q10) If I follow the federal process, am I required to comply with the Ohio 
vaccine reporting requirements? 

Yes. The process established by HHS requires a licensed pharmacist or pharmacy intern to 
comply with Ohio’s vaccine reporting requirements.  As a reminder, Ohio’s reporting 
requirements are as follows: 

For each immunization administered to an individual by a pharmacist or pharmacy 
intern, other than an immunization for influenza administered to an individual 
eighteen years of age or older, the pharmacist or pharmacy intern shall notify the 
individual's family physician or, if the individual has no family physician, the board 
of health of the health district in which the individual resides or the authority having 
the duties of a board of health for that district under section 3709.05 of the Revised 
Code. The notice shall be given not later than thirty days after the immunization is 
administered. 

IMPORTANT:  The State of Ohio Board of Pharmacy strongly recommends submitting 
childhood immunization data to the Ohio Impact Statewide Immunization Information 
System (ImpactSIIS).  Click here for more information. 

 

https://www.pharmacy.ohio.gov/Documents/Pubs/Special/Immunizations/Pharmacist%20Use%20of%20the%20Ohio%20Impact%20Statewide%20Immunization%20Information%20System.pdf

