
 

 

Terminal Distributor Licensure of Office-Based Opioid Treatment 

  

Updated 8/24/2023  
  
Effective October 3, 2023, section 4729.553 of the Ohio Revised Code, which requires any 
location where a prescriber is treating more than thirty individuals for opioid dependence or 
addiction using a controlled substance to obtain a license as a terminal distributor of 
dangerous drugs with an office-based opioid treatment (OBOT) classification, will be 
repealed.  
  
In preparation for the repeal of this section, the Board issued the following resolution on July 
11, 2023:  
  

With the signature of HB 33, the Board hereby finds it in the publicʼs interest to waive the 

requirements for licensure as follows:  

 
 An office-based opioid treatment facility licensed in accordance with section 

4729.553 of the Revised Code.  

  
With the repeal of the law and the passage of this resolution, the Board is no longer 
accepting applications for terminal distributors of dangerous drugs with an office-based 
opioid treatment classification.    
  
IMPORTANT: There may be facilities that hold a license as a terminal distributor of 
dangerous drugs (TDDD) with an office-based opioid treatment classification that may 
still need a terminal distributor of dangerous drugs license from the Board of Pharmacy 
to comply with Ohio law (e.g., the facility possesses drugs on-site).  Licensees should 
review the following frequently asked questions included in this document for more 
information.   

http://codes.ohio.gov/orc/4729.553
http://codes.ohio.gov/orc/4729.553


  
If you need additional information, the most expedient way to have your questions answered 
will be to e-mail the Board office: contact@pharmacy.ohio.gov.  To ensure prompt review, 
make sure to include the phrase “OBOT” and your TDDD license number in the subject header 
of the email.    
    
Frequently Asked Questions  
  
Do I need to maintain my terminal distributor license?  
  
The answer to this question depends on if the clinic or facility meets other criteria for 
licensure.  For example, if a clinic possesses long-acting injectable buprenorphine on-site 
(e.g., Sublocade, Brixadi, etc.), it will still need to maintain a TDDD.  For more information on 
the requirements, please visit the Boardʼs prescriber practice licensing document: 
www.pharmacy.ohio.gov/prescriberTDDD.   
 
Clinics that currently hold a terminal distributor of dangerous drugs license with an office-
based opioid treatment classification that no longer need a license, should submit a 
discontinuation of business form: www.pharmacy.ohio.gov/DCB.  
  
Clinics that still require a terminal distributor of dangerous drugs license (e.g., drugs 
onsite, etc.) will not have to do anything.  Rather, these licenses will be automatically 
converted from a classification of “Terminal - Office-Based Opioid Treatment - Category 
3” to “Terminal - Clinic - Category 3” after October 3, 2023.  
  
If you need additional information, the most expedient way to have your questions answered 
will be to e-mail the Board office: contact@pharmacy.ohio.gov.  To ensure prompt review, 
make sure to include the phrase “OBOT” and your TDDD license number in the subject header 
of the email.   
  
  

http://www.pharmacy.ohio.gov/prescriberTDDD
http://www.pharmacy.ohio.gov/prescriberTDDD
http://www.pharmacy.ohio.gov/DCB
http://www.pharmacy.ohio.gov/DCB


I have buprenorphine on site. Do I need a TDDD license?  
  
Yes.  A TDDD (Category 3) license is required if a clinic maintains ANY controlled substances on 
site (including patient-specific medications for administration).    
  
Clinics that still require a terminal distributor of dangerous drugs license (e.g., drugs on-site, 
etc.) will not have to do anything.  Rather, these licenses will be automatically converted from 
a classification of “Terminal - Office-Based Opioid Treatment - Category 3” to “Terminal - 
Clinic - Category 3” after October 3, 2023.  
  
These clinics should adhere to the Clinic and Prescriber Office Inspection Guide:  
www.pharmacy.ohio.gov/CPOinspect   
  
Do I still a need a TDDD license to administer buprenorphine in my office (e.g., office 
acting as a pick-up station)?   
  
Yes. For a pharmacy to dispense patient-specific buprenorphine to your office, you will need 
to maintain a TDDD license (Terminal – Clinic – Category 3).  
  
Do I still need to conduct a background check on employees prior to hiring?  
  
No. Effective July 11, 2023, Board of Pharmacy requirements to obtain employee background 
checks for a terminal distributor of dangerous drugs with an office-based opioid treatment 
classification are hereby suspended.  Licensees regulated by other state and federal agencies 
should consult their respective licensing agencies for any additional background 
requirements.       
  
For More Information  
  
If you need additional information, the most expedient way to have your questions answered 
will be to e-mail the Board office: contact@pharmacy.ohio.gov.  To ensure prompt review, 
make sure to include the phrase “OBOT” and your TDDD license number in the subject header 
of the email. 

http://www.pharmacy.ohio.gov/CPOinspect
http://www.pharmacy.ohio.gov/CPOinspect

